1

Een kantoor thuis en thuis op kantoor

Talloze onderzoeken maken duidelijk dat kantoren en het gebruik ervan drastisch gaan veranderen. Thuiswerken en kantoren ‘beleven’ zijn de new kids on the block.

Bovendien zorgen de ontwikkelingen rondom het coronavirus ervoor dat we in de markt voor kantoorruimtes niet meer in vierkante meters kunnen denken: 1,5 meter is de nieuwe norm. En hier overlappen HR-managers en vastgoedmakelaars: een kans in deze veranderende markt.

Flex working

Volgens een onderzoek uit 2017, uitgevoerd door de Amerikaanse vacaturesite Flex jobs,is thuiswerken met 81% van de ondervraagden verreweg de meest gevraagde arbeidsvoorwaarde.

Amazon, Facebook en Apple waren al aan boord, en de pandemie heeft die trend alleen maar vooruit gestuwd. Productiviteitsexpert Barnaby Lashbrooke ziet veel voordelen in thuiswerken. Indien afgestemd op de behoeften van elke werknemer, kan het zelfs de productiviteit verhogen.

Dat bleek al uit een intern onderzoek van de Chinese reiswebsite Ctrip uit 2014. Medewerkers die thuis werkten hadden bijna 15% meer verkoopgesprekken dan hun collega's op kantoor. Ook voor bedrijven in Vlaanderen en Brussel zien we veel voordelen. Zonder lange woon-werkverkeer en files, begin je je dag fris en klaar om te gaan. Je kiest je eigen uniform. En nog veel meer.

Maar alleen thuiswerken is niet ideaal. Uit een enquête blijkt dat 90% van de mensen één tot drie dagen per week thuis wil werken. En er zijn ook belangrijke nadelen. Het is veel moeilijker om emoties over een scherm over te brengen. Je mist essentieel menselijk contact en informele praatjes in het voorbijgaan.

En de bedrijfscultuur wordt niet op dezelfde manier overgedragen via videochat. De beste formule is ook een op maat gemaakte combinatie, gepersonaliseerd ‘flexwerk’. Een goede balans vinden tussen thuiswerken en op kantoor is de ‘sleutel’ tot succes. In 2018 was 0,8% van alle ruimtes in Brussel bestemd voor flexwerk. In Amsterdam en Parijs was dat toen al meer dan 6%. Brussel is begonnen met een inhaalslag. Als werkgever kunt u met uw bedrijfsruimte inspelen op deze wereldwijde trend door te investeren in de kwaliteit van bedrijfspanden.

‘Werkplezier’ is het centrale thema van bureau ‘beleving’

Minder kantoren, minder reiskosten.

Thuiswerken verhoogt het door de werkgever te investeren bedrag en dat bedrag moet optimaal worden besteed aan comfort en dienstverlening. Capaciteit gaat voor kwaliteit. Een inspirerende werkplek ligt dicht bij het openbaar vervoer en biedt bij voorkeur een stukje natuur. Studies tonen aan dat de meeste werknemers streven naar een gezondere levensstijl. De werkgever heeft er baat bij om te investeren in een gezonde werkplek. Doet de werkgever dat op de juiste manier, dan daalt het ziekteverzuim en wordt de groeiende stroom aan burn-outs afgedamd.

Een gezond kantoor dat welzijn uitstraalt, is een win-win situatie. De mogelijkheid om ‘een beetje zon te pakken’ en een geweldige fitnessstudio in hetzelfde pand passen perfect in dit nieuwe plaatje. Een gezellige bistro, of zelfs een uurtje kookles volgen van een chef, vergroot de betrokkenheid. Een koffiecorner met een geweldige barista maakt de koffiepauze net wat lekkerder. Elke werkgever kan zijn eigen ding bedenken. Opties genoeg in België.

Een landschapskantoor is niet groter, maar juist ruimer. Flexwerk doet het hier goed. De combinatie met separaat kantoor en besloten informele vergaderruimtes in een complex met full service is de basis voor een belevingskantoor, een plek waar ‘werkplezier’ wordt gecultiveerd.

Het kantoor bekijken door een roze VR-bril.

Virtual reality en augmented reality zijn eindelijk ‘echt’. We kunnen er niet omheen; de toepassingen zijn op zijn minst handig. Een VR-bril maakt het bijvoorbeeld mogelijk om ‘live’ te vergaderen in een virtuele vergaderruimte of virtueel te socializen met collega’s. Dat doe je met een ‘avatar’, de virtuele versie van jezelf.

Een bedrijf heeft verschillende mogelijkheden om de vrijgekomen ruimte in te zetten en naar eigen inzicht meerwaarde te creëren. Augmented reality, of supplemented reality, maakt het mogelijk om een scherm toe te voegen in een echte ruimte, zoals een kantoor, zonder dat je daar extra ruimte voor hoeft te creëren.

Meer ruimte zonder extra ruimte.

Beide ‘realiteiten’ zijn hot en happening in de VS. Implementatie in onze Belgische kantoren is een kwestie van tijd.

 

 

Wenst u maandelijkse updates te ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates omtrent onze realisaties, projecten ...